seribu satu peribahasa melayu
Penulis :Rubiah Aksah
Kategori: Umum
ISBN : 967-86-0242-3
Halaman: 272
BERAT :300gram
RM 9

SINOPSIS

Peranan peribahasa Melayu yang diwarisi oleh nenek moyang kita memang tidak dapat dinafikan keindahannya. Nilai yang terkandung dalam setiap peribahasa dengan kata-kata tradisional yang pendek mampu menyimpan nasihat dan pedoman dalam sanubari. Malah, ini merupakan kualiti positif yang membuatkan bahasa kiasan tersebut kekal dalam ingatan.

Mengapa buku ini harus dimiliki? Antara kesedaran yang patut diberi perhatian ialah penggunaan peribahasa dalam kehidupan sehari-harian mempunyai objektif yang tersendiri bagi membolehkan si pendengar atau si pembaca tidak mudah tersinggung, di samping mempunyai impak yang besar ke atas pemikiran dan perasaan mereka.

Sebagai bahasa kiasan yang telah wujud zaman-berzaman, sama usianya dengan kewujudan bangsa dan bahasa Melayu peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. Oleh sebab itu, peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup dari segi pengajaran dan teladan, untuk menghiasi karangan dan percakapan, di samping mendalami penguasaan bahasa Melayu.

KALENDAR

NEWSLETTER

Imprint