variasi masakan pantai timur
Penulis :Norzailina Nordin
Kategori: Resipi
ISBN : 983-124-200-9
Halaman: 160
BERAT :350gram
RM 19.9

SINOPSIS

Buku ini menghidangkan resipi-resipi dari tiga buah negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang. Sebagaimana yang kita maklum, setiap negeri mempunyai keistimewaan masakan mereka sendiri. Jika dihalusi, masakan juga merupakan budaya sesebuah negeri dan sesuatu bangsa. Namun, penghijrahan penduduk ke merata tempat, menyebabkan sesuatu masakan itu boleh didapati di tempat-tempat lain.

Apapun, dunia masakan memang unik dan banyak yang masih perlu Sepanjang penglibatan Norzailina Nordin selama 13 tahun di bidang masakan, beliau telah menghasilkan 12 buah buku masakan. Antaranya Belajar Memasak, Aneka Hidangan Pisang, Variasi Sajian Sihat, Aneka Hidangan Kurma, Resipi Pilihan Keluarga, Masakan Popular Malaysia, Seni Hiasan Kek dan sebagainya.

Resipi beliau pernah diterbitkan di majalah-majalah tempatan. Beliau juga sering dijemput menghakimi pertandingan memasak di Kuala Lumpur dan Selangor. Selain itu, beliau juga mengadakan Demonstrasi Memasak di Putrajaya dan Brunei; juga kelas masakan untuk pengusaha restoran makanan Melayu di Jepun.

Program televisyen yang pernah disertai adalah Kuali, Ciptarasa Hari Raya, Simply Delicious, Sajian Hari Raya (Suria TV, Singapura), NONA, HAWA, Bersama Anita, Wanita Hari Ini dan Chef Wan di Satu. Terkini beliau menjadi kolumnis Knorr untuk majalah Rasa dan Mingguan Wanita di samping mengendalikan ruangan Soal Jawab Masakan di laman web Alaf 21.

KALENDAR

NEWSLETTER

Imprint