8 TIP PERSIAPAN MENJEMPUT MALAM LAILATUL QADAR
Sedar tak sedar kita sudah berada dalam 10 malam terakhir dalam bulan Ramadan. Apabila disebut 10 malam terakhir, maka salah satu perkara yang menjadi perhatian ramai adalah Malam 7 Likur atau Malam Lailatulqadar. Sudah semestinya, pahala akan berlipat kali ganda apabila amalan digandakan semasa berada dalam 10 malam terakhir ini. Jadi, apakah persediaan diri kita untuk menjemput malam Lailatulqadar?

 

1. Untuk mendapat Lailatuqadar hanya susah bagi orang yang ada kemunafiqan di dalam hatinya. Seorang Muslim mungkin pergi 3 hari pertama sahaja ke masjid. Tetapi bagi Mukmin akan sentiasa terus untuk mencari malam Lailatulqadar.

 

2. Kuatkan niat untuk mendapat malam Lailatulqadar dari awal Ramadhan. Sekarang ni perbaharui niat tersebut walaupun bagi wanita yang datang bulan.

 

3. Melaksanakan ibadah fardhu dan menjagakan yang fardhu. Fardhu ada 5:

 

-Syahadah. Buat segala perkara kebaikan kerana Allah.

– Solat

– Puasa

– Zakat- keluarkan pada waktu Ramadhan ini kerana banyak pahala diberi Allah. Allah akan jaga kesihatan, harta, kerjaya dan business jika keluarkan zakat dan bersedekah.

– Bercita-cita untuk pergi Haji walaupun tidak mampu. Daftar sekarang.

 

4. Jaga perkara-perkara Sunnah. Solat sunat rawatib jangan tinggalkan, sentiasa senyum, Qiyamulail. Qiyamulail ini sebagai tanda kita syukur kpd Allah. Al-Quran sentiasa dibaca. Hanya Al-Quran dapat menyelamatkan kita di kubur dan dan di Padang Masyhar. Bacalah surah Al-Mulk setiap hari. Zikir harian juga perlu dijaga. Lakukan ibadah yang fardhu untuk dekatkan diri kepada Allah dan ibadah Sunnah pula untuk mencari cinta Allah.

 

5. Banyakkan berdoa ketika bulan Ramadhan. Baca doa Lailatulqadar dan doa dari ayat akhir surah Al-Baqarah. Takdir yang buruk akan terhalang dengan doa. Apabila berdoa minta Allah sayangkan kita.

 

6. Gandakan taubat dan istighfar supaya diberi keampunan oleh Allah s.w.t. 11 bulan kita sudah melakukan macam-macam dosa. Jadi pada 1 bulan di Ramadhan ini mohonlah ampun dari Allah s.w.t. Nikmat dalam hidup kita adalah apabila dosanya diampunkan.

 

7. Beriktikaf di 10 malam terakhir. Tahan sikit nafsu tidur. Jangan sia-siakan 10 malam terakhir ini. Hanya 10 malam sahaja yang Allah minta. Mandi dan pakai wangi-wangian ketika berikhtikaf.

 

DOA MALAM LAILATUL-QADAR

 

llahumma innaka ‘afuwwun karim tuhibbul ‘afwa fa’fu anni’

(Ya Allah sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf yang menyukai permintaan maaf, maafkanlah aku)

 

*Semoga Allah s.w.t menerima ibadah kita di bulan Ramadhan dan dikurniakan keutamaan malam Lailatulqadar.

 

 

Kredit artikel: SirapLimau

Kredit gambar: Salam.my

KALENDAR

NEWSLETTER

Imprint