7 Ilmu Mahal Yang Dikongsikan Oleh Chairman Karangkraf & TV Al Hijrah Kepada Saya




Siapa yang tak kenal antara individu paling berpengaruh di Malaysia, Dato' Dr Hussamuddin Yaacub ni kan?

Dengan jualan tahunan Karangkraf mencecah RM500 Juta setahun dan mampu menjadi syarikat yang sustain selama 40 tahun ni bukan calang calang orang yang boleh buat.

Kebetulan saya baru balik daripada Misi Kemanusiaan di Arakan dua hari lepas. Tiba tiba Ustaz Hakim Mohd Nor Pengurus Besar Serantau Muslim bagitahu ada seorang Dato' yang buat sedekah rm10 juta setahun nak jumpa. Terus saya stay je di KL sampai keesokan harinya semata mata nak bertemu mata dengan beliau.

Nah. Sekarang saya dah jumpa Dato' yang bersedekah RM10 Juta setahun tu dan dah berjaya korek sendiri rahsia dan ilmu mahal daripada mulut beliau sendiri semalam. Dah sedia untuk belajar ilmu mahal yang saya dapat daripada Dato' Dr Hussamuddin ni?

Okey jom baca penulisan saya ni sampai habis.

Ilmu Mahal 1 :

Be A Competitive Dreamer

Dato' Dr Hussamuddin selalu ulang ayat ni. Saya rasa dalam 4 hingga 5 kali Dato' ulang ayat ni. "Be a competitive dreamer!". Maksudnya adalah, boleh bermimpi tapi tolong execute setiap mimpi kita tu dengan cara HARDWORKING & DETERMINATION

Ilmu Mahal 2 :

Mulakan Dengan Kejayaan Kecil Dahulu

Dato' Dr Hussamuddin bagitahu jangan bermimpi benda yang terlalu susah untuk dicapai dulu. Mulakan dengan kejayaan kejayaan kecil sahaja dahulu. Ini yang akan bawa kita kepada kejayaan yang lebih besar

Ilmu Mahal 3 :

Focus On The Effort, Not The Outcome

Dato' bercerita macam mana orang Cina selalu ajar anak dia untuk usaha, usaha dan usaha. Melayu pulak banyak ajar anak untuk fikir duit, duit dan duit. Tak salah fikir duit tetapi yang salah adalah we put a very high expectation pada semua benda. Expectations yang terlalu tinggi tu la yang akan bawa kepada frustation.

"Most psychological stress comes from high expectation that does not meet the reality"

Ilmu Mahal 4 :

Tukar Operating Sistem (OS) Kita Dulu

Apa apa kita nak buat, buatlah tapi pastikan OS dalaman kita tu adalah Quranic Based OS dulu. Nak jadi engineer ke doktor ke pastikan kita gunakan Quranic OS dulu.

Caranya adalah tadabbur dan amalkan dengan hati. Tak pandai baca tajwid pun tak apa asalkan pandai apply setiap sistem dan disiplin yang ada dalam Al Quran tu pada mindset dan pemikiran kita. Tu yang Barat lebih berjaya daripada kita sebab mereka ada Quranic OS ni dalam diri mereka walaupun mereka tak beriman padanya.

Ilmu Mahal 5 :

Invest duit extra kita

Beliau bagitahu yang beliau suka invest duit lebihan dia. Bila kami tanya boleh tak buat loan untuk invest? Beliau kata beliau prefer invest dengan extra money, bukan dapat good money after bad money.

Yang saya faham adalah you have to be so good at making money sampai you tak perlu buat apa apa hutang untuk buat investment.

Ilmu Mahal 6 :

Ambil yang perlu sahaja untuk diri sendiri

Dato' Dr Hussamuddin pesan untuk ambil yang perlu je untuk diri sendiri. Selain itu, sedekah dan agihkan kekayaan tu kembali kepada orang lain.

Ajaibnya, kekayaan tu akan kembali berpatah balik pada kita dengan jumlah yang lebih besar!

Ilmu Mahal 7 :

Senangkan keluarga dan kerabat

Dato' Dr Hussamuddin pesan kat saya supaya apa apa pun pastikan anak dan keluarga kita bahagia dulu. Kalau isteri mengidam nak makan Musang King sekalipun, bagi je lah kalau mampu.

Selepas itu, pastikan keluarga belah mertua pula bahagia dan jangan sampai ada seorang pun yang menderita dan kesusahan!

Tolong share ilmu ni pada orang lain juga kerana ilmu mahal ni anda takkan dapat di kedai buku dan mungkin ianya mampu mengubah hidup orang yang kita sayang buat selamanya ❤️

 

Kredit Artikel: Taufiq Razif

Imprint