Maksiat Ada Kaitan Dengan Penularan Wabak dan Penyakit!
 

🔥 Sabda Nabi SAW: “Tidaklah muncul perbuatan keji (zina) pada suatu kaum yang melakukannya secara terang-terangan kecuali Allah akan menimpakan kepada mereka (wabak) Ta’un dan pelbagai penyakit yang belum pernah menimpa kepada orang-orang sebelum mereka” [riwayat Ibn Majah].

🔥 Sabda Nabi SAW: “Tidaklah berleluasa zina pada suatu kaum itu melainkan akan berlakunya banyak kematian” [riwayat Malik].

🔥 Sabda Nabi SAW: “Jika sudah muncul (berleluasa) anak luar nikah, (amalan) riba pada suatu perkampungan (tempat), melainkan mereka telah menghalalkan ke atas diri mereka sendiri azab Allah” [riwayat al-Hakim].

Sekiranya kita umat Islam dari pihak pemerintah sehingga kepada setiap individu bergelar muslim tidak menjalankan peranan untuk menasihati dan mencegah maksiat atau kemunkaran yang berleluasa dalam apa jua bentuk, tidak mustahil kita juga akan terkena serpihan azab.

🔥 Sabda Nabi SAW: “Jika telah terzahir maksiat pada umatku, maka Allah akan meratakan siksa-Nya kepada mereka”.
Lalu baginda ditanya: “Walaupun ketika itu di antara mereka terdapat orang-orang yang soleh?”.
Nabi SAW menjawab: “Ya, azab akan menimpa mereka (orang-orang soleh) seperti yang ditimpakan kepada mereka (kaum yang melakukan maksiat), kemudian Allah memberi keampunan dan keredhaan kepada mereka” [riwayat Ahmad].

Beristighfar dan bertaubatlah semua!

Tinggalkanlah apa yang tidak diredhai Allah semampu upaya.

Kurangkanlah hiburan yang melampau di kaca televisyen dan media.

Dekatilah ilmu, dekatilah agama.

Perbaikilah hubungan dengan Allah dan jua manusia.

Tuhan yang menghantar wabak ini Maha Berkuasa menariknya semula.

Semoga kita semua mendapat keampunan-Nya.

Kredit Artikel:

-Dr. Kamilin Jamilin-

 

KALENDAR

NEWSLETTER

Imprint